Cu complicitatea Comisiei Europene, Spania a deturnat un credit în valoare de 139 de milioane de euro destinat IMM-urilor, pentru a susține marile companii listate la bursă, în perioada crizei economice din 2007-2013

Comisia Europeană a considerat ca eligibilă o sumă de 139 de milioane de euro plătită dintr-un instrument financiar ce sprijinea IMM-urile din Spania, deși 80 % din fonduri fuseseră acordate unor societăți de mari dimensiuni, unele chiar cotate la bursă. Informația apare în raportul special nr. 06/2021 al Curții de Conturi Europene, în care se analizează închiderea programelor de finanțare prin intermediul instrumentelor financiare în gestiune partajată din cadrul politicilor de coeziune pentru perioada  2007-2013.

Instrumentele financiare în gestiune partajată FISM – financial instruments under shared management, reprezintă o metodă  importantă de finanțare a politicii de coeziune a Uniunii Europene. Contribuțiile de care au beneficiat aceste instrumente s-au ridicat, în perioada 2007-2013, la 16,4 miliarde de euro, sumă care include o cofinanțare din partea UE în valoare de 11,3 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și prin Fondul social european (FSE). Instrumentele financiare reprezintă o alternativă la granturile tradiționale, întrucât se concretizează prin forme rambursabile de sprijin financiar. În principal, aceste instrumente iau forma unor împrumuturi, garanții sau investiții de capital ori de cvasicapital și sunt concepute de așa manieră încât să aibă o natură reînnoibilă. La sfârșitul perioadei convenite de rambursare, fondurile urmează să fie reinvestite în scopuri similare pentru a se maximiza impactul investițiilor publice. La sfârșitul perioadei 2007‑2013, existau 1 058 de instrumente financiare în gestiune partajată într-un număr de 25 de state membre.

La sfârșitul anului 2020, peste 80 % dintre programele operaționale din domeniul coeziunii cu FISM erau complet închise iar acvitatea de închidere ar putea avea ca rezultat corecții în valoare de peste 270 de milioane de euro. Auditorii Curții de Conturi Europene au observat că pentru cea mai mare eroare pe care o identificaseră, cea care privește programul pentru IMM-uri din Spania în valoare de 139 milioane euro, nu fusese aplicată încă nicio ajustare. Însă majoritatea deficiențelor identificate în perioada 2007‑2013 au fost remediate pentru perioada 2014‑2020. „La o primă vedere, s-ar putea crede că publicarea unui raport de audit pe un subiect legat de perioada 2007‑2013 sosește prea târziu”, a explicat Ladislav Balko, membrul Curții de Conturi Europene, responsabil de acest raport. „Dar întrucât instrumentele financiare au un rol din ce în ce mai important în politica de coeziune a UE, concluziile noastre sunt oportune și în același timp relevante pentru viitorul proces de închidere al perioadei 2014‑2020.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI