CRITICI DURE DUPĂ PROGNOZELE ALARMISTE: ”ASHLEY, O GĂSELNIȚĂ ROMÂNEASCĂ. METEOROLOGIA A MURIT”

Polemică amplă în rândul meteorologilor români, după valul de prognoze care s-au dovedit alarmiste, prin raportare la situația reala, legate de așa-numitul Uragan Astley. Un doctor în meteorologie de la Iași susține chiar că „Ashley e o găselniță pur românească și că există un risc major de decredibilizare a meteorologie”. Postarea făcută pe rețelele de socializare a provocat un val de argumente pro și contra.

Într-o postare pe pagina Meteo Moldova, conferențiarul universitar Lucian Sfică, doctor în meteorologi și clamtplogie, susține că „din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. 

În primul rând, la o căutare pe Google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.
 
Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit.”, a concluzionat Sfică.
 
 
Într-o altă postare, profesorul ieșean sugerează că aspectul atipic a constat în faptul că un fenomen specific perioadelor de vară s-a produs la final de septembrie.
 
 
 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI