PROIECT: FACILITĂȚI FISCALE PENTRU CONTRIBUABILI. CUM POT FI ANULATE O PARTE DIN RESTANȚE

Ministerul Finanţelor a făcut public marți proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) privind facilitățile fiscale acordate contribuabililor pentru plata datoriilor către bugetul de stat și bonificația de 3% pentru cei care își achită la timp taxele. Potrivit documentului, creanțele bugetare neîncasate la termen sunt estimate la 71,8 miliarde de lei. Ministerul speră să încaseze suplimentar la bugetul general consolidat aproximativ 9 miliarde de lei, din care se scade impactul bonificației, evaluat la 1,1 miliarde de lei, rezultând un impact net al măsurii de acordare a facilităților fiscale de 7,9 miliarde de lei.

Proiectul de OUG propune, printre altele, anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF, cu condiția ca cererea să fie depusă și datoriile să fie achitate până în 25 noiembrie 2024.

Nota de fundamentare a actului normativ menționează că, din totalul sumei de 71,8 miliarde de lei reprezentând creanțe bugetare neîncasate, se estimează că un procent rezonabil de 15% va fi încasat suplimentar la bugetul general consolidat, adică aproximativ 9 miliarde de lei. De asemenea, prin acordarea bonificaţiei de 3%, se estimează un impact de 1,1 miliarde de lei, rezultând un impact net al măsurii de acordare a facilităților fiscale de 7,9 miliarde de lei.

Proiectul de OUG propune mai multe facilități fiscale, printre care anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori, indiferent de forma de proprietate, cu condiția stingerii obligațiilor bugetare principale restante și a celor cu termene de plată cuprinse între 1 septembrie și 25 noiembrie 2024, depunerii tuturor declarațiilor fiscale și a cererii de anulare a accesoriilor până la data de 25 noiembrie 2024.

De asemenea, se propune anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la 31 august 2024 în cuantum mai mic de 5.000 lei, cu condiția stingerii a 50% din acestea până la 25 noiembrie 2024.

O altă facilitate fiscală vizează acordarea unei bonificații de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024 sau anului fiscal modificat care începe în 2024.

Prin aceste măsuri, Guvernul speră să recupereze o parte semnificativă din creanțele bugetare neîncasate și să stimuleze plata la timp a taxelor de către contribuabili.

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI