Sfaturi utile ale medicilor despre ce să facem dacă plecăm la drum pe vreme rea

Medicii trag un semnal de alarmă în rândul populaţiei deoarece, anual, la spitalele din România ajung foarte multe persoane care întâmpină diverse probleme de sănătate din cauza gerului.

Conform medicilor, există câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm în momentul în care dorim să plecăm la drum lung, cu autoturismul. 

„Dacă plecăm la drum lung cu maşina trebuie să avem lichide pentru 24 de ore, alimente şi medicaţia cronică. Este bine să avem pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea. Totodată, este bine să evităm imobilizarea prelungită şi să asigurăm măcar o activitate fizică minimală”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acetuia, este bine să nu plecăm la drum fără a umple rezervorul, întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de combustibil, un rezervor plin de 40-50 de litri poate asigura încălzirea pentru cel puţin o zi.

„Totodată, este bine să nu părăsim maşina dacă este viscol şi nu putem preciza distanţa până la adăpost, deoarece ne putem rătăci, iar hipotermia se instaleaeză foarte repede în condiţii de vânt şi umezeală”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Cadrele medicale susţin că există şi câteva reguli pe care trebuie să le urmăm în momentul în care petrecem timpul în aer liber.

„Este bine să alegem haine groase, rezistente la umezeală, care să asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor, pentru a evita pierderile de căldură. Totodată, încălţămintea trebuie să fie lejeră şi să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor. Este bine să evităm deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile exterioare sunt extrem de scăzute”, spune Ciuhodaru.

Medicul ieșean subliniază că este important de ştiut că pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.

„Totodată, este bine să consumăm lichide calde şi să alternăm expunerea cu repausul în spaţii încălzite. Noapte este bine să nu ne deplasăm singuri, în zone izolate, mai ales pe viscol şi polei deoarece există riscuil să ne rătăcim sau să ne accidentăm şi să rămânem izolaţi în frig”, a adăugat dr. Tudor Ciuhodaru.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI