Poliția Română anunță scoaterea la concurs a postului de director al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Concursul va avea loc pe data de 4 August, cu recrutare din surse interne, dar dosarele pot fi depuse numai până pe data de 19 Iulie. “Cererile de participare la concurs (conform modelului din Anexa nr. 1) vor fi adresate inspectorului general al Poliției Române și vor fi depuse la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Management Resurse Umane [email protected], până la data de 19.07.2021, ora 16.00 (inclusiv în zilele nelucrătoare).”
În interiorul Poliției Capitalei se știa despre concurs din data de 9 Iulie, însă pe site-ul instituției a fost ridicat abia acum. Organizarea concursului în plină vară și într-un timp atât de scurt naște semne de întrebare cu privire la corectitudinea actului de selecție. După cum se știe, în poliție, programarea concediilor se face la începutul anului și în general șefii de structuri, care ar putea îndeplini condițiile de participare la concurs, se programează pentru luna august.
De asemenea, o parte dintre ofițerii care ar fi putut îndeplini condițiile de participare, sunt cercetați disciplinar, iar cercetarea trenează de mult timp.
Astfel, singurul candidat la funcția de director al DGPMB este actualul șef împuternicit, comisarul șef Bogdan Berechet.
Berechet este împuternicit pe funcția de conducere încă din ianuarie 2020, sub semnătura ministrului de interne de atunci, Marcel Vela. După două mandate succesive ca împuternicit la comanda Poliției Capitalei, Bogdan Berechet ar fi trebuit înlocuit sau ar fi trebuit să se organizeze concurs pentru ocuparea postului. S-a organizat un simulacru de concurs în decembrie 2020 care a fost suspendat temporar de către noul ministru de interne, Lucian Bode, la începutul lunii ianuarie 2021. ”Având în vedere măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se sistează temporar procedurile organizatorice ale concursului pentru ocuparea postului de conducere vacant de director general la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, prevăzut la poziţia 1 din statul de organizare al unităţii. Orice alte date şi informaţii de interes vor fi aduse la cunoştinţă, în timp util”, este anunțul sec al IGPR de la începutul acestui an. Ocazie cu care Bogdan Berechet a mai primit un mandat de împuternicit.
Sursele din Poliția Capitalei susțin că acest concurs este organizat pentru ca Bogdan Berechet să poată ocupa funcția de director al DGPMB. Și mai susțin că organizarea concursului de acum ar fi ilegală deoarece concursul de la sfârșitul anului trecut a fost doar suspendat, ceea ce înseamnă că dosarele candidaților de atunci ar trebui să fie valabile și la concursul de acum. Dacă și concursul din august s-ar anula, atunci, legal, Bogdan Berechet nu ar mai avea voie să ocupe funcția de acum, prin mandat de împuternicire, dar respectarea legii este relativă în MAI în condițiile în care nici după al doilea mandat de împuternicit nu ar mai fi avut dreptul la al treilea.
Condițiile de participare la concursul din 4 august sunt următoarele:
În vederea înscrierii şi participării la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiţii:
- Să fie ofițeri de poliție, cu următoarea pregătire de bază:
- studii superioare de licenţă, ciclul I de studii universitare (sistem ,,Bologna”) cu diplomă de licență într-unul din următoarele domenii fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe sociale sau ştiinţe umaniste şi arte.
- să aibă pregătirea de specialitate:
– studii universitare de lungă durată, cu diplomă de licenţă, absolvite anterior aplicării celor trei cicluri de tip „Bologna” într-unul din domeniile /specializările /specialităţile /profilele sau conexe acestora: ştiinţe exacte, ştiinţe ale naturii, matematică, informatică, ştiinţe juridice, drept, ştiinţe sociale şi politice, ştiinţe economice, ştiinţe umaniste, ştiinţe inginereşti, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, ştiinţe militare şi informaţii.
sau
– studii universitare de master, ciclul II de studii universitare, într-unul din domeniile universitare de masterat: matematică, informatică, inginerie electrică, inginerie energetică, inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale, ingineria transporturilor, calculatoare şi tehnologia informaţiei, ingineria sistemelor, inginerie mecanică, inginerie industrială, ştiinţe inginereşti aplicate, mecatronică şi robotică, ingineria materialelor, inginerie şi management, inginerie genistică, inginerie de armament, rachete şi muniţii, drept, ştiinţe administrative, ştiinţe ale comunicării, sociologie, relaţii internaţionale şi studii europene, ştiinţe politice, informaţii şi securitate naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, ştiinţe militare, administrarea afacerilor, cibernetică şi statistică, informatică economică, contabilitate, economie, finanţe, marketing, economie şi afaceri internaţionale, psihologie, ştiinţe ale educaţiei sau management.
Pentru absolvenţii studiilor universitare organizate anterior aplicării celor trei cicluri de tip „Bologna”, se vor avea în vedere aceleaşi domenii /specializări /specialităţi /profile sau conexe acestora, prevăzute în nomenclatoarele de studii, aprobate prin hotărâri de guvern şi aplicabile în perioada respectivă, care se circumscriu domeniilor fundamentale de studii universitare de licenţă prevăzute la pct.1 – pregătire de bază din prezentul anunţ.
- să fie declaraţi «apt medical» şi «apt» la evaluarea psihologică organizată în acest scop;
- să deţină gradul profesional de minimum subcomisar de poliţie;
- să aibă vechime în muncă/din care din care în structuri de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională: 7 ani/5 ani;
- să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei;
- să aibă cel puţin 3 ani vechime în funcţii de conducere în unităţi ale MAI;
- să fi obţinut calificativul de cel puţin ,,Bine” la ultimele două evaluări anuale de serviciu;
- să nu fie cercetat disciplinar, să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de acesta să nu fi fost pusă în mişcare acţiunea penală;
- să dețină/să obțină aviz pentru numirea în structurile poliției judiciare, în calitate de organ de cercetare al poliției judiciare;
- să dețină/să obțină autorizație de acces la informații clasificate din clasa secret de stat, nivel „STRICT SECRET”.