Începând de vineri, 12 iulie, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea găzduieşte, până la 27 octombrie, expoziţia „Alexandru Ioan Cuza 150”. În acest fel, se aduc pentru prima oară în faţa publicului orădean exponate de mare valoare, unele dintre ele fiind încadrate la categoria Tezaur, din patrimoniul mai multor muzee. Vernisajul are loc în data de 12 iulie, la ora 17.00, în sala de expoziţii temporare a Secţiei de Artă.
Şefa Secţiei de Istorie a MTC, muzeografa Florina Ciure, a precizat, pentru AGERPRES, că Oradea este a patra destinaţie din ţară, după Iaşi, Bucureşti şi Suceava, care organizează această expoziţie dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inaugurată în 2023, la împlinirea a 150 de ani de la trecerea lui în eternitate. „Alexandru Ioan Cuza, cel care avea să înscrie o pagină de mare însemnătate în istoria României, a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) şi al statului naţional România (1862-1866), sub domnia sa punându-se bazele dezvoltării moderne a naţiunii române din punct de vedere economic, social, politic şi cultural”, se arată în comunicatul de presă.
Printre exponatele care vor putea fi admirate, se numără: tunica de ofiţer de lăncieri care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, celebrul portret oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, sabia de onoare a domnitorului dăruită de districtul Râmnicu Sărat în 1863, bicornul original al lui Alexandru Ioan Cuza.
* La 12 iulie 2024, organiştii Eduard Antal şi Maria-Luisa Andrici susţin un concert la Săbăoani, judeţul Neamţ, în cadrul Turneului Naţional „Orgile României”. Artiştii vor concerta pe o orgă oferită localnicilor de regele Carol I. „Orga Rieger a acestei comunităţi este o imagine a copilăriei mele, fiind prima orgă adevărată pe care am văzut-o, deşi nu am avut ocazia să o ascult până acum. Această orgă a fost tăcută mulţi ani, dar datorită restaurării realizate de Atelierul COT de la Hărman avem acum şansa de a asculta acest dar oferit de regele Carol I localnicilor din Săbăoani”, a declarat Eduard Antal.
Programul turneului este alcătuit din lucrări pentru patru mâini şi patru picioare ale compozitorilor Adolph Hesse şi Denis Bédard, dar vor fi şi aranjamente pe teme de Johann Sebastian Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart. Turneul Naţional „Orgile României” mai cuprinde concerte pe 16 iulie la Arad – Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, pe 17 iulie la Vinga – Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”, pe 18 iulie la Lipova – Mănăstirea Sfânta Maria din Radna, pe 20 iulie la Deva – Biserica Greco-Catolică „Immaculata”. Turneul se va încheia cu un concert pe 5 noiembrie la Ateneul Român din Bucureşti.
* Între zilele de 12 şi 14 iulie, este programată cea de-a 12-a ediţie a Festivalului de film Tenaris Cinelatino, la Zalău. „În acest an, de abia aşteptam să oferim comunităţii multe comedii şi filme pentru copii într-un program adaptat orarului comunităţii noastre din Zalău. Invităm comunitatea la o călătorie de trei zile prin cinematografia contemporană română şi latin americană care suntem singuri că va aduce multe zâmbete pe buzele celor din sală”, a precizat Codruţa Hodrea, manager în relaţia cu comunitatea, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Pentru copii au fost selectate patru filme, pentru vârste de la cele mai mici, la peste 10 ani: „Avril şi lumea extraordinară” – câştigător al Marelui Premiu la Annecy, „Belle şi Sebastian”, „Legendarium” – serial de animaţie românesc, premiat la nivel internaţional şi „Horia” – film românesc lansat recent. Toate proiecţiile pentru copii sunt programate la Cinema Scala, la prânz şi primele ore ale după-amiezii.
Cinematografia latină are patru reprezentanţi în program, din Argentina, Uruguay şi Mexic. Prezentat în proiecţie specială la festivalul de la Cannes, documentarul Nasty va deschide seria filmelor româneşti din Cinelatino 2024, alături de filmele „Visul” şi „Nunţi, botezuri, înmormântări”.
* Sâmbătă, 13 iulie, se desfăşoară cea de-a XX-a ediţie a festivalului „Mediaş, Cetate Medievală. Târg de Meşteşuguri Vii’‘. Locul de desfăşurare este curtea Muzeului Municipal – str. Mihai Viteazu nr. 34. Din programul pregătit de către Primăria Municipiului Mediaş, organizatorul evenimentului, nu vor lipsi concertele de muzică medievală şi renascentistă susţinute de către Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores şi Truverii, ateliere şi demonstraţii ale ordinelor cavalereşti Straja Cetăţii, Paladinii de Terra Medies şi Teutonii Transilvaniei, precum şi spectacolul cu foc al trupei Fire Dream, potrivit unui comunicat de presă trimis AGERPRES. Deschiderea târgului de meşteşugari şi a taberelor cavalereşti va avea loc la ora 10.00, în curtea Muzeului Municipal, publicul putând asista la spectacole interactive ale cavalerilor participanţi.
Festivalul „Mediaş, Cetate Medievală” readuce la viaţă, prin intermediul ordinelor cavalereşti, meşteşugarilor şi artiştilor prezenţi, legendele, dansurile şi cântecele medievale, alături de faptele de arme şi luptele cavalereşti ale Evului Mediu.
* Începând cu ziua de 13 iulie şi până la 21 iulie, peste 200 de muzicieni, din mai multe ţări europene, participă la Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc, una dintre cele mai importante manifestări culturale din zonă. Directorul artistic al festivalului, Filip Ignac, a declarat la 9 iulie, într-o conferinţă de presă, că la eveniment vor participa 12 formaţii, la care se adaugă două concerte solo, iar artiştii invitaţi sunt din Ungaria, România, Franţa, Anglia, Elveţia şi Germania. Acesta a mai arătat că programul conţine lucrări în care este reprezentat fiecare stil muzical, „din secolul XIII până în secolul XIX, dar un pic şi din secolul XX”.
Tematica festivalului din acest an este „Paralele şi contraste”, Filip Ignac precizând că însăşi muzica este fondată pe acest principiu.
Concerte vor fi susţinute în mai multe locuri din oraş, începând cu scena din curtea Cetăţii Miko, unde începe în mod tradiţional festivalul, până la cinematograful din oraş dar şi mai multe biserici. Concomitent cu Festivalul de Muzică Veche are loc şi Universitatea de Vară de Muzică Veche, cei peste 70 de studenţi putând să participe la cursuri susţinute de profesori cunoscuţi din România, Ungaria şi Anglia.
Manifestarea este organizată de Centrul Cultural Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia „Cultura Nostra”, în parteneriat cu Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi cu finanţarea mai multor firme şi instituţii.
Potrivit site-ului evenimentului, primul Festival de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc a fost organizat în anul 1980, „în prezent fiind festivalul cu cea mai lungă istorie din România”. Festivalul a fost interzis în timpul dictaturii comuniste, între anii 1986 şi 1989 şi a putut fi reluat abia după schimbarea regimului, mai menţionează sursa citată.
* Sâmbătă, 13 iulie, artistul Hauser concertează la Arenele Romane din Capitală. Concertul face parte din turneul mondial „Rebel with a Cello”. Pe numele adevărat Stjepan Hauser, s-a născut la 15 iunie 1986, în Croaţia. Este celebru ca membru al trupei 2CELOS, unde a interpretat alături de Luka Sulic. A concertat în peste 40 de ţări, în locaţii precum Wigmore Hall, Royal Albert Hall, Amsterdam Concertgebouw şi Palazzo Vecchio din Florenţa. A urcat pe scenă alături de artişti de talie internaţională, precum Elton John, precizează infomusic.ro. AGERPRES