Sprijin de 2,2 miliarde de dolari, aprobat de FMI pentru Ucraina

Conform FMI, economia ucraineană „continuă să demonstreze capacitate de recuperare”.

Un sprijin în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina a fost aprobat de board-ul Fondului Monetar Internațional (FMI), vineri, 28 iunie, cu scopul de a contribui la stabilitatea financiară şi fiscală a ţării.

Potrivit unui comunicat de presă al FMI, evoluţia Ucrainei continuă să fie solidă în cadrul Mecanismului de finanţare extinsă al Fondului şi, în pofida condiţiilor dificile, au fost îndeplinite toate criteriile cantitative de performanţă până la sfârşitul lunii martie.

În plus, toate punctele de referinţă structurale pentru finele lunii iunie au fost implementate la timp sau cu o uşoară întârziere, conform aceluiași comunicat citat de Agerpres. Economia ucraineană „continuă să demonstreze capacitate de recuperare”, deşi perspectivele „continuă să fie afectate de o incertitudine excepţional de ridicată”.

FMI: Este necesar un impuls pentru reforme

De asemenea, FMI a transmis că este necesar un impuls susţinut pentru reforme şi de o acordare la timp a sprijinului extern pentru apărarea stabilităţii macroeconomice, restabilirea sustenabilităţii fiscale şi a datoriei şi îmbunătăţirea reformelor instituţionale pentru a netezi calea Ucrainei spre aderarea la Uniunea Europeană.

Acordul EFF al Ucrainei, pe 48 de luni, permite ţării să acceseze 15,6 miliarde de dolari. A fost aprobat pe 31 martie 2023 şi face parte dintr-un pachet de sprijin de 122 miliarde dolari pentru Ucraina.

Economia Ucrainei a fost mai rezilientă față de așteptări în primul trimestru din 2024, cu o creştere „solidă, o dezinflaţie continuă şi menţinerea unor rezerve adecvate”, în ciuda invaziei ruse ce continuă de peste doi ani.

Totuși, perspectivele pentru restul anului şi pentru 2025 s-au înrăutăţit faţă de cea de-a treia evaluare, mai ales din cauza atacurilor devastatoare asupra infrastructurii energetice ucrainene şi a incertitudinilor legate de durata războiului.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI