Un nou val de praf saharian ajunge în România

Începând de miercuri, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va ajunge deasupra României, urmând ca depunerile de praf să poată fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„În perioada 26 iunie, ora 3 – 27 iunie, ora 21, circulaţia aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua”, a transmis marţi ANM într-un comunicat.

Acest fenomen meteo nu este unul neobişnuit pentru România, însă prezenţa particulelor de praf poate avea câteva efecte vizibile şi măsurabile. În primul rând, depunerile de praf saharian pot fi observate pe suprafețele exterioare, cum ar fi autoturismele, ferestrele și mobilierul de grădină, în special după episoadele de ploaie. Praful saharian poate contribui și la colorarea cerului, oferind răsărituri și apusuri mai spectaculoase datorită difuziei luminii.

În plus, particulele fine de praf pot afecta calitatea aerului, având potențiale implicații asupra sănătății publice, în special pentru persoanele cu probleme respiratorii. Este recomandat ca persoanele sensibile să evite activitățile în aer liber pe parcursul acestui interval.

Potrivit ANM, masa de aer încărcată cu praf saharian va începe să se îndepărteze de teritoriul României începând de joi seară. Acest lucru va marca sfârșitul unui episod de câteva zile în care circulația aerului dinspre nordul Africii va aduce particule de praf în regiunea noastră.

 

Sursa: Newsinn

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI