Topul celor mai bune cartiere din orașele României

Un clasament recent, desfășurat de o platformă imobiliară, scoate în evidență cele mai bine clasate cartiere din orașele României, dar și cartierele de care cumpărătorii se feresc.

În urma unui studiu detaliat al factorilor care definesc calitatea vieții în orașele din România, Sibiu, Brașov și Arad s-au clasat drept cele mai bine cotate orașe din țară. Acest clasament lucrează cu date obiective, precum traficul, infrastructura, calitatea aerului și nivelul prețurilor imobilelor, dar și cu date subiective obținute direct de la locuitorii din cartierele evaluate, exprimate în secțiunea „Vocea Cartierelor”. Astfel, evaluarea nu se oprește la aspectele tangibile, ci include și perspectiva și experiența directă a rezidenților, oferind o imagine detaliată și cuprinzătoare a calității vieții în aceste orașe de referință.

Scorul obținut de fiecare cartier în parte este format din media punctelor obținute la fiecare dintre cele 13 criterii de evaluare, respectiv:

• Siguranța – nivelul de siguranță resimțit de locuitori în cartier; 

• Curățenia – nivelul de curățenie de pe străzile cartierului și din locurile principale ale acestuia;

• Parcările – nivelul de ușurință cu care se găsesc locuri libere de parcare;

Destinațiile de vis care au introdus taxă de turism din 2024. Cât vor trebui românii să plătească în plus pentru vacanță

• Transportul în comun – ușurința deplasării de la un punct la altul, cu transportul în comun;

• Pistele de biciclete – frecvența pistelor de biciclete existente în cartier;

• Liniștea – nivelul de liniște din cartier;

• Apa curentă – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât nu există griji în legătură cu furnizarea apei;

• Salubrizarea – date locale legate de sistemele de salubrizare din cartiere;

• Gazul – cu cât scorul crește, cu atât probabilitatea de a întâmpina probleme cu sistemul de gaze scade;

• Canalizarea – un scor ridicat înseamnă un sistem de canalizare funcțional;

• Încălzirea – cu cât scorul este mai mare, cu atât sistemul termic funcționează cum trebuie;

• Gradul de mulțumire – cu cât scorul este mai ridicat, cu atât gradul de mulțumire este mai mare;

• Costul general al vieții – cu cât scorul este mai mare, cu atât mersul la piață sau la restaurant este accesibil.

Dan Bittman a decis ce vrea de la viața sa personală: ”Vreau o doamnă trecută de 70 de ani, cu yacht”

Care este topul celor mai bine cotate 10 orașe și cartiere din România

Orașul Sibiu se află pe primul loc în topul „Vocea Cartierelor”, cu un scor de 76,9 puncte, urmat de Brașov (74,6 puncte), Arad (73,5), Râmnicu-Vâlcea (73,2) și Cluj-Napoca (72,7). De asemenea, cu scoruri apropiate se încadrează în top și orașele Oradea (72,5), Iași (72,3), Târgoviște (71,8), Alba Iulia (71), Timișoara (70,8) – acestea fiind cele 10 orașe care au obținut cele mai mari scoruri din top până în luna martie 2024, conform rezultatelor publicate pe blogul storia.

Imagine

Când vine vorba despre topul celor mai bine cotate 10 cartiere, pe primul loc se regăsește cartierul „Băncilor” din Arad, care a înregistrat punctaje foarte bune în special la criteriile: apă curentă, grad general de mulțumire și încălzire. Pe locul al doilea în acest top este cartierul „Valea Aurie” din Sibiu (84,6), cu punctaje foarte mari la criterii precum apă curentă, sistem alimentare gaze și grad general de mulțumire. Pe următoarele locuri în top se află cartierele „Trei Stejari” (84,4) și „Ștrand” (83,4) din Sibiu și cartierul „Aleea Tudor Neculai” (82,2) din Iași. Cu un scor similar, de 81,8 puncte, se menționează cartierul „Zona Soarelui” din Timișoara, „Copou” din Iași, dar și cartierul „Ștrand II” din Sibiu. Totodată, cartierul „Calea Aradului” (81,7) din Oradea se află pe locul 9 din acest top, urmat pe locul 10 de cartierul „Răcădău” (81,3) din Brașov.

Cum să recunoști un videoclip trucat, ca să nu cazi pradă escrocilor. Ghidul deep fake, lansat de DNSC

Care este topul celor mai slab cotate 10 orașe și cartiere din România

Orașul Tulcea se află pe primul loc în topul celor mai slab cotate orașe din România, cu un scor de 61,8 puncte, urmat de Călărași (62,3 puncte), Ploiești (62,8), Alexandria (63,9) și Brăila (64,4). De asemenea, cu un scor similar, de 64,5 puncte, se menționează orașele Slobozia și Deva. Ultimele trei orașe care se regăsesc în acest top sunt Giurgiu (65,6), Constanța (66,3) și Târgu Jiu (66,7).

Imagine

Când vine vorba despre topul celor mai slab cotate 10 cartiere, pe primul loc se regăsește cartierul „Nufărul 2” din Oradea, cu un scor total de 44,2, indicând cele mai negative evaluări, în special din cauza parcărilor, costului general al vieții și curățeniei. Pe locul al doilea în acest top este cartierul „Calea Galați” din Brăila (54,4), care a primit punctaje foarte mici în special la existența pistelor de biciclete, liniște și încălzire. Pe următorul loc în top se regăsește cartierul „2 Moldoveni” (55,1) din Călărași, cu scoruri foarte mici la existența pistelor de biciclete, liniște și curățenie. Următoarele cartiere din top sunt „23 August” (55,9) din Brăila, „Inel 1” (56,9) și „CET” (56,9) din Constanța, dar și „Crihala Sud” (57,1) din Drobeta-Turnu Severin. Pe ultimele trei locuri în acest top, cu același scor, de 57,5 puncte, se regăsesc cartiere precum „Anda” din Constanța, „Mihai Bravu” din Ploiești și „Colentina” din București.

Secretele financiare din familia Șucu, dezvăluite de soția milionarului: ”Banii mei sunt banii mei. Banii domnului Șucu sunt ai noștri!”

Care sunt cel mai bine cotate cartiere din principalele orașe din România

Orașul Cluj-Napoca ocupă locul 5 în topul Vocea Cartierelor, având 72,7 puncte. Cel mai bine punctate cartiere din Cluj-Napoca, dintre cele existente pe platformă sunt „Grigorescu”, „Bună Ziua” și „Zorilor”, iar cele mai slab cotate cartiere existente în top sunt „Florești”, „Apahida” și „Dâmbul Rotund”.

Orașul Iași, aflat pe locul 7 în top, are un scor de 72,3 puncte. Cel mai bine punctate cartiere din Iași, dintre cele existente pe platformă sunt „Aleea Tudor Neculai”, „Copou” și „Cug”, iar cele mai slab cotate cartiere existente sunt „Bularga”, „Galata” și „Baza 3”.

Imagine

Orașul București ocupă abia locul 31 în topul „Vocea Cartierelor”, fiind evaluat cu un scor total de 66,8 puncte. Cel mai bine punctate cartiere din București, dintre cele existente pe platformă sunt „Cotroceni”, „Titan” și „Aviatorilor”, iar cele mai slab cotate cartiere existente sunt „Colentina”, „Tei” și „Doamna Ghica”. Pe măsură ce cât mai mulți locuitori vor completa chestionarul, topul va fi actualizat și cu alte cartiere noi.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI