Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului

În tradiția noastră populară, Ajunul Craciunului reprezintă sărbătoarea de sfârșit de an, patronată de Moș Ajun. Legendele spun că Moș Ajun este fratele geamăn al lui Moș Craciun. Fecioara Maria l-a rugat pe el, inițial să îi ofere ajutorul înainte de a-l naște pe Iisus, dar pentru că s-a considerat prea sărac, Moș Ajun a trimis-o pe Maria la casa fratelui său, Moș Crăciun, unde i s-a oferit găzduire într-un staul.

*În tradiția populară Ajunul Crăciunului, se anunța nașterea Domnului, prin colinde.  Termenul „colinda” este de origine latină și provine de la cuvântul latin „calendae”, derivat din verbul „calare” – a vesti. Dis-de-dimineață, copii și tineri pornesc la colindat, bătând din ușă în ușă. Aceștia sunt recompensați cu nuci, covrigi, fructe sau bani.

*Ajunul marii Sărbători a Nașterii Domnului este o zi deosebită pentru creștini, când sunt făcute ultimele pregătiri pentru Crăciun, fiind însă și o zi de post mai aspru decât în celelalte zile.

*Gospodinele pregătesc covrigei şi colaci care, în tradiţia populară trebuie să amintească de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse aparţinând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la naşterea pruncului şi căreia i-au fost tăiate mâinile.

*Tot astăzi, se pregătesc turtele cu nucă şi cânepă, numite şi „scutecele Domnului”. Împodobirea mesei din seara de Ajun diferă de la o zonă la alta, dar are în comun faptul că toate bucatele sunt de post şi trebuie binecuvântate de preot înainte de a fi consumate.

*În această zi,toate lucrurile împrumutate de-a lungul anului trebuie recuperate;

*Copiii trebuie să mănânce bostan, pentru a fi sănătoși și voioși tot anul care urmează;

*Fetele nemăritate își pot vedea ursitul, dacă țin post negru și lasă peste noapte afară câteva feluri de mâncare negustate, pentru alesul inimii lor. Tradiția spune că acesta va veni să guste din mâncarea pregătită, iar fata îl va putea vedea;

*Lumânările aprinse în seara de Ajun trebuie lăsate aprinse până la final, pentru a avea noroc toată luna ianuarie;

*În Ajunul Crăciunului trebuie să dăruiești ceva unei persoane, pentru a avea parte de prosperitate în anul viitor;

*Ușile nu trebuie să stea închise, pentru a  nu alunga norocul;

*Luminile de Crăciun din brad nu se aprind înainte de apariția primei stele pe cer;

*Pentru a avea noroc în anul următor, trebuie să mături pragul ușii;

*La masa de Crăciun trebuie să participe un număr par de invitați;

*Prima persoană care intră în casă în seara de Ajun trebuie să fie un bărbat, pentru a aduce noroc în casă.

Sursa: Realitatea Spirituala

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI