România se înarmează puternic! Cum arată tancurile Abrams, cumpărate după blindate, sisteme de rachete și obuziere

După contractul istoric de 6,5 miliarde de dolari pentru avioanele F-35, statul român vrea să cumpere și tancuri Abrams. 54 de astfel de mașinării moderne de război ar urma să achiziționeze România de la americani pentru suma de 2,5 miliarde de dolari. Pe lângă avioanele F-35 și tancurile Abrams, România a mai cumpărat blindate, sisteme de rachete și obuziere în valoare de 10 miliarde de dolari în acest an. România a cheltuit pe armament anul acesta peste 17 miliarde de dolari. 

Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare din Statele Unite anunță că a aprobat vânzarea tancurilor Abrams către România. Utilajele militare sunt dotate cu mitraliere, diverse tipuri de muniție și echipamente de suport.

Inițial, Parlamentul României a aprobat solicitarea Ministerului Apărării pentru tancurile Abrams încă din luna mai, însă costurile erau de 1,1 miliarde de dolari. Ministerul Apărării transmite că tot cu această sumă vor fi cumpărate cele 54 de tancuri americane.

Tancurile M1A2 Abrams au fost folosite în războiul din Irak și fac parte din a treia generație de tancuri principale ale armatei americane. Este cel mai modern tanc de luptă din lume cu 1.500 de cai putere. Mitralierele pot trage până la 850 de cartușe pe minut.

Astfel, România ar putea deveni al doilea operator de tancuri Abrams în Europa după Polonia. Anul trecut, Guvernul de la Varșovia a semnat un acord de 5 miliarde de dolari pentru 250 de astfel de tancuri.

În urmă cu două luni, statul român a cumpărat și 32 de avioane performante F-35 cu suma de 6,5 miliarde de dolari.

Pe lângă avioanele moderne F-35 și tancurile Abrams, România a mai cumpărat anul acesta sisteme de rachete de apărare antiaeriană, blindate și obuziere de aproape 10 miliarde de dolari. 

Programul de înzestrare a Forțelor Terestre Române cu tancuri Abrams, în linie dreaptă

Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, muniţie şi simulatoare pentru instruire.
Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forțele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generație, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret soliditatea și nivelul excelent al cooperării dintre România și Statele Unite, îndeosebi în plan militar.

“Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională și contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot si cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum și perspectiva înzestrării cu aeronavele de generația a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.

De asemenea, ministrul apărării naționale a salutat cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană – joi, 9 noiembrie, au ajuns în țară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forțele pentru Operații Speciale, iar astăzi, 10 noiembrie, la Baza 90 Aeriană Otopeni, are loc recepția celei de-a doua aeronava Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie, a transmis MapN.

Sursa foto: General Dynamics Land Systems și MApN

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI