Două noi specii de insecte, identificate pentru prima dată în România. Una dintre ele e specie invazivă

Două noi specii de insecte au fost identificate pentru prima dată în România în rezervaţia Dunele Marine de la Agigea, fiind vorba despre musculiţe ce nu depăşesc trei milimetri lungime şi care trăiesc în preajma aşezărilor omeneşti, una dintre ele fiind o specie invazivă în Europa şi implicit în România. Cealalată specie a fost descoperită relativ recent, în Grecia.

Specialiştii din cadrul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au anunţat printr-un comunicat de presă, că cercetătorii staţiunii biologice marine, în colaborare cu doi specialişti din Slovacia şi Cehia, au publicat de curând o lucrare în care semnalează pentru prima dată în România prezenţa a două specii de musculiţe ce nu depăşesc trei milimetri în lungime. 

“În engleză sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de «moth flies», care s-ar traduce ca «muşte-molii», ducându-ne cu gândul la aspectul lor asemănător unor fluturi de noapte. Fiind insecte puţin studiate în România, cele două specii încă nu au nume popular, dar poartă un nume ştiinţific, valabil în toate ţările de pe Glob: Clogmia albipunctata şi Atrichobrunettia graeca”, se arată în comunicat. 

Sursa citată menţionează că Clogmia albipunctata este o specie invazivă în Europa şi implicit în România. Este de asemenea şi sinantropă (adică trăieşte în preajma aşezărilor omeneşti). 

Specialiştii susţin că la momentul actual, probabil majoritatea locuinţelor din România au sau au avut în trecut această specie în casă, fiind localizată de obicei în încăperile cu un grad mai mare de umezeală, cum ar fi băile. 

“Cum studiul acestor mici insecte necesită experienţă şi examinarea în detaliu la microscop a specimenelor, au fost studiate puţin la noi în ţară. Astfel se explică de ce abia acum specia este oficial semnalată din România, într-o lucrare ştiinţifică, ea fiind probabil prezentă la noi de cel puţin câţiva ani de zile. 

Atrichobrunettia graeca este o specie rară, a cărei biologie este încă necunoscută cercetătorilor. După cum îi spune şi numele ştiinţific, a fost descoperită pentru ştiinţă pentru prima data din Grecia, relativ recent, în anul 1993. La momentul actual este cunoscută din Grecia, Albania, Cehia, Marea Britanie, Irlanda, şi mai recent, din România, din aria natural protejată Dunele Marine de la Agigea. 

Larvele acestor musculiţe sunt elemente importante în lanţul trofic, fiind descompunători ai materiei organice în natură, în special în zonele cu umezeală. De asemenea, atât larvele cât şi adulţii reprezintă sursă de hrană pentru alte vieţuitoare”, mai menţionează comunicatul. 

Rezervaţia „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Staţiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparţine Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI