„Măcelarul de la Mariupol”, generalul rus care a condus asediul asupra oraşului ucrainean, a fost demis de la conducerea Ministerului Apărării

Generalul-colonel rus Mihail Mizinţev, care a fost pus de Occident pe lista sancţiunilor şi care a fost supranumit „Măcelarul din Mariupol” pentru rolul său în asedierea şi cucerirea oraşului ucrainean, a fost demis din funcţia de ministru adjunct al apărării, potrivit unui blogger militar rus şi unui important site de ştiri, relatează Reuters.

Generalul Mihail Mizinţev a organizat asediul asupra oraşului ucrainean Mariupol în primele luni ale războiului de anul trecut. În septembrie, el fusese numit ministru adjunct al apărării responsabil cu logistica şi aprovizionarea.

Când a impus sancţiuni împotriva lui Mizinţev, în iunie anul trecut, Uniunea Europeană s-a referit la el ca la „Măcelarul din Mariupol” şi a spus că este responsabil pentru asediul „inuman” al oraşului siderurgic ucrainean, distrus aproape în totalitate şi pe care Rusia spune că îl reconstruieşte în prezent.

Demiterea sa a fost raportată de un blogger militar rus, Aleksandr Sladkov, şi de site-ul de ştiri RBC. Niciuna dintre surse nu oferă o explicaţie pentru motivul pentru care se pare că a fost îndepărtat.

Ministerul Apărării nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii din partea Reuters, în timp ce Kremlinul a declarat că nu poate spune nimic pe această temă şi a îndrumat jurnaliştii să se adreseze Ministerului Apărării.

Rusia a cucerit ceva mai mult de o şesime din teritoriul Ucrainei, dar a suferit pierderi grele pe parcursul celor 14 luni de război. Nu a obţinut niciun câştig semnificativ din iulie anul trecut, fiind în acelaşi timp forţată să se retragă masiv din oraşele Harkov şi Herson. În prezent, se pregăteşte pentru o contraofensivă ucraineană, încercând în acelaşi timp să preia controlul total asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei după luni de război crâncen.

Vladimir Putin a remaniat frecvent figuri militare de top fără explicaţii, inclusiv în ianuarie, când Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General, l-a înlocuit pe Serghei Surovikin la comanda generală a invaziei din Ucraina.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI