Zelenski, despre orașele ucrainene aflate în pericol: Ar fi un drum deschis pentru ruşi dacă Bakhmut va fi cucerit

Trupele ruseşti vor avea „drum deschis” pentru a cuceri oraşe cheie din estul Ucrainei, dacă vor prelua controlul asupra Bakhmut, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat CNN, în timp ce şi-a apărat decizia de a menţine forţele ucrainene în oraşul asediat.

„Acest lucru este tactic pentru noi”, a declarat Zelenski, insistând că şefii militari de la Kiev sunt uniţi în prelungirea apărării oraşului, după ce săptămâni de atacuri ruseşti l-au lăsat pe punctul de a cădea în mâinile trupelor Moscovei.

„Înţelegem că după Bakhmut ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruşi după Bakhmut către alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk”, a declarat el într-un interviu pentru CNN.

„De aceea, băieţii noştri stau acolo”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Un asalt de câteva săptămâni al trupelor de mercenari Wagner, care s-a accelerat în ultimele zile, a forţat mii de oameni să părăsească oraşul şi i-a decimat infrastructura. Trupele ucrainene au montat, de asemenea, o apărare tenace a zonei, întârziind progresul Rusiei.

Zelenski a declarat că motivaţiile sale de a păstra oraşul sunt „atât de diferite” faţă de obiectivele Rusiei.

„Înţelegem ce vrea să obţină Rusia acolo. Rusia are nevoie de cel puţin o victorie – o mică victorie – chiar şi prin ruinarea a tot ceea ce se află în Bakhmut, doar ucigând fiecare civil de acolo”, a mai declarat Zelenski.

El a adăugat că, dacă Rusia reuşeşte să „pună micul lor steag” deasupra Bakhmut, acest lucru ar ajuta la „mobilizarea societăţii lor pentru a crea această idee că sunt o armată atât de puternică”.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI