Cinci femei care spun că li s-a refuzat accesul la avorturi în Texas, deşi se confruntau cu situaţii care le puneau viaţa în pericol, au dat în judecată statul din cauza interdicţiei avorturilor, transmite BBC.
Texas interzice avorturile, cu excepţia urgenţelor medicale, iar medicii riscă pedepse de până la 99 de ani de închisoare.
Potrivit procesului, medicii refuză procedura chiar şi în cazuri extreme, de teama de a fi urmăriţi penal.
Într-o declaraţie, biroul procurorului general Ken Paxton a declarat că va „aplica legile” statului.
Paxton „se angajează să facă tot ce-i stă în putere pentru a proteja mamele, familiile şi copiii nenăscuţi”, se arată în declaraţie.
Centrul pentru Justiţie Reproductivă a intentat acţiunea în justiţie în numele celor cinci femei – Ashley Brandt, Lauren Hall, Lauren Miller, Anna Zargarian şi Amanda Zurawski – şi a doi furnizori de servicii medicale.
Grupul pro-alegere a declarat că este prima dată când femeile însărcinate au luat ele însele măsuri împotriva legilor anti-avort adoptate în SUA de când Curtea Supremă a eliminat anul trecut protecţia constituţională a dreptului la avort.
„Acum este periculos să fii însărcinată în Texas”, a declarat marţi Nancy Northup, preşedintele centrului.
Potrivit acţiunii în justiţie, toate au fost informate că fetuşii lor nu vor supravieţui, dar nu li s-a oferit opţiunea de a face avort, ceea ce au descris ca fiind „procedura medicală standard” în întreaga ţară şi în stat înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei din Texas.
Amanda Zurawski, în vârstă de 35 de ani, a declarat că a rămas însărcinată după 18 luni de tratamente de fertilitate. Abia intrase în al doilea trimestru când i s-a spus că a avut o dilataţie prematură şi că pierderea fătului, pe care ea şi soţul ei l-au numit Willow, era „inevitabilă”.
„Dar, chiar dacă, cu toată certitudinea, urma să o pierdem pe Willow, medicul meu nu putea interveni cât timp inima ei încă bătea sau până când nu eram suficient de bolnavă pentru ca Comitetul de Etică al spitalului să considere că viaţa mea este în pericol”, a declarat doamna Zurawski.
Timp de trei zile, prinsă într-un „iad bizar şi evitabil”, Amanda Zurawski a fost forţată să aştepte până când corpul ei a intrat în septicemie şi medicilor li s-a permis să efectueze un avort, potrivit procesului.
Amanda Zurawski a petrecut trei zile la terapie intensivă, părăsind spitalul după o săptămână, se arată în acţiunea legală. Calvarul i-a îngreunat sarcina de a concepe în viitor, a spus ea.
Celelalte patru femei au fost nevoite să călătorească în afara Texasului pentru a face avort.
Potrivit procesului, doi dintre fetuşii femeilor aveau afecţiuni care au făcut ca aceştia să nu dezvolte un craniu.
Aceste cazuri „sunt doar vârful aisbergului”, a declarat Nancy Northup, de la Centrul pentru Justiţie Reproductivă.
Plângerea lor, de 91 de pagini, solicită o hotărâre care să clarifice legea texană şi poziţia acesteia cu privire la „urgenţele medicale” pentru femeile însărcinate care se confruntă cu riscuri grave pentru sănătate.
„Cu ameninţarea de a-şi pierde licenţele medicale, cu amenzi de sute de mii de dolari şi cu până la 99 de ani de închisoare care planează asupra capetelor lor, nu este de mirare că medicii şi spitalele refuză pacienţii – chiar şi pacienţii aflaţi în situaţii de urgenţă medicală”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Potrivit unui sondaj realizat anul trecut de Pew Research Center, 61% dintre americani spun că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea circumstanţelor, deşi sondajul de opinie a constatat că sprijinul public pentru această procedură scade pe măsură ce sarcina avansează.
Legislativul din Texas, care se află sub control republican, a fost în prima linie a legislaţiei anti-avort, devenind primul stat care a adoptat o interdicţie aproape totală.
Iar statul va găzdui în curând o altă bătălie pe tema avortului: un judecător texan este aşteptat să se pronunţe săptămâna aceasta asupra unui caz privind pilulele de avort.
Judecătorul Matthew Kacsmaryk, numit de Trump la Curtea Districtuală a SUA, va decide dacă Mifepristona poate continua să fie vândută în SUA.
Sursa: Adevarul Zilei