Volodimir Zelenski: Nu vom reduce presiunea asupra inamicului, atât externă, cât şi internă

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus miercuri seara că Ucraina va continua să opună rezistenţă Rusiei atât pe câmpul de luptă, cât şi în plan diplomatic, prin sancţiuni, dar a subliniat din nou că viteza de aprovizionare cu armament din partea aliaţilor este esenţială pentru succes şi a dat în acest sens exemplul Marii Britanii.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că Ucraina are suficient de mulţi oameni care doresc să lupte şi a vorbit despre tinerii absolvenţi ai academiilor militare, care vor trece din băncile şcolii direct în teatrul de război.

 „Am avut onoarea de a mă adresa absolvenţilor academiilor noastre militare din Liov şi Odesa, tinerilor ofiţeri care vor merge în curând în armata activă, brigăzilor de luptă care luptă pentru ţara noastră şi noilor brigăzi care se formează. Este o misiune specială să primeşti educaţie militară chiar acum şi să ştii că mâine această educaţie va fi necesară direct pe câmpul de luptă, pentru a apăra statul şi a conduce soldaţi şi unităţi. Mă bucur că instituţiile de învăţământ militar superior din Ucraina nu duc lipsă de oameni care doresc cu adevărat să fie ofiţeri ucraineni, care doresc să fie ofiţeri educaţi şi eficienţi, cei care vor să facă din povestea victoriei ucrainene în acest război povestea propriei lor vieţi”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său către ucraineni transmis miercuri seara.

„Le-am urat tinerilor noştri ofiţeri să fie demni de eroismul pe care soldaţii noştri îl demonstrează deja pe câmpul de luptă şi pe care ucrainenii l-au demonstrat întotdeauna în lupta lor pentru libertate. Le-am urat victorie absolvenţilor universităţilor noastre militare şi sunt încrezător că această victorie va veni”, a arătat preşedintele Ucrainei.

El a mai spus că ministrul de interne, Ihor Klimenko, i-a raportat că au fost formate noi brigăzi de „gărzi ofensive”, iar rezultatele sunt bune.

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, Zelenski i-a menţionat pe soldaţii care apără regiunea Luhansk. „Nu numai că ne protejează poziţiile, ci şi distrug inamicul, în aşa fel încât limitează cu adevărat capacităţile ofensive ale ocupantului într-o anumită zonă”, a spus Zelenski.

De asemenea, el i-a evidenţiat pe militarii din forţele aeriene care acţionează în zona Mariinka din regiunea Doneţk, care sunt „deosebit de eficienţi în respingerea atacurilor inamice în fiecare zi şi noapte. Aproape jumătate din toate atacurile din această regiune au loc în acea zonă. Soldaţii noştri sunt puternici. Vă mulţumim!”, a spus preşedintele.

El a menţionat şi Regimentul 5 de asalt şi brigada 80 de asalt aerian, care „au obţinut rezultate în ultimele 24 de ore, distrugând cu curaj inamicul la sud de Bahmut”.

Zelenski a anunţat că în cursul serii a discutat cu prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak. „Lucrăm foarte mult împreună cu Regatul Unit pentru a ne întări soldaţii, pentru a ne apropia victoria comună, pentru a pune în aplicare acordurile noastre de apărare încheiate în timpul vizitei mele la Londra”, a spus preşedintele, în condiţiile în care Londra antrenează soldaţi ucraineni şi furnizează armament, inclusiv tancuri Challenger 2, care ar putea ajunge în primăvară. „Ar fi foarte bine dacă toţi partenerii noştri, precum Marea Britanie, ar înţelege cum viteza de aprovizionare în domeniul apărării afectează succesele concrete de pe câmpul de luptă”, a punctat liderul de la Kiev.

Zelenski a vorbit miercuri şi cu preşedintele Estoniei, pe sprijinul căruia contează mai ales în plan diplomatic, în aspiraţiile Kievului de a adera la UE şi NATO. „I-am mulţumit pentru sprijinul său continuu acordat Ucrainei la toate nivelurile. Aceasta include sprijinul cu arme şi sancţiuni împotriva Rusiei, precum şi sprijinul politic, în special în structurile europene şi euroatlantice. Astăzi, am discutat despre viitorul summit NATO de la Vilnius şi despre aşteptările noastre în contextul integrării Ucrainei. Ne pregătim deja pentru aceste evenimente viitoare”, a spus Zelenski, în condiţiile în care ambasadorul Ucrainei în Lituania – ţară care va găzdui viitorul summit NATO – a declarat presei locale că preşedintele ucrainean vrea să participe personal la reuniunea Alianţei de la Vilnius.

Zelenski a mai spus că Ucraina pregăteşte noi măsuri de sancţionare a Rusiei. „Nu vom reduce presiunea asupra inamicului, atât externă, cât şi internă”, a spus el, promiţând că va da detalii în viitor.

„A doua jumătate a săptămânii va fi şi mai activă în ceea ce priveşte relaţiile internaţionale. Ne menţinem ritmul diplomatic”, a precizat Zelenski, în condiţiile în care vineri se împlineşte un an de la invazia rusă în ţara sa.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI