Nicolae Ciucă: Am toată încrederea că vom reuşi să obţinem aprobarea pentru cererea de plată numărul 2 a PNRR

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat că are toată încrederea că România va obţine aprobarea pentru a încasa cererea de plată numărul 2 a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Premierul a adăugat că ţara noastră se încadrează în limitele de timp solicitate de către Comisia Europeană.

 „În acest moment, din datele pe care le avem de la Comisie pe cerererea de plata 1 doar 11 ţări au primit aprobare, iar pe cererea de plată numărul 2 – cinci ţări. Ca atare, în acest moment putem să declarăm că suntem în limitele de timp în acord cu cele aprobate la nivelul Comisiei Europene şi am toată încrederea că vom reuşi să obţinem aprobarea pentru cererea de plată numărul 2”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat luni după BEX al PNL, dacă există riscul ca cererea de plată numărul 2 din PNRR să nu mai fie plătită către România.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a venit, miercurea trecută, cu o serie de clarificări privind a doua cerere de plată PNRR şi pensii speciale şi a precizat că nu a fost amânată încasarea celei de-a doua tranşe a Planului de Redresare şi Rezilienţă, cererea de plată numărul doi fiind încă în stadiul de evaluare la nivelul Comisiei Europene. În plus, reforma pensiilor speciale – jalonul 215 – nu este cuprinsă in cea de-a doua cerere de plata ci va fi cuprinsă în cea de-a treia cerere de plata.

„Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene”, mai arată comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan.

„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, mai spune sursa citată.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI