Zelenski, la Conferinţa de Securitate de la Munchen: Ucraina luptă cu Rusia ca David împotriva lui Goliat. Din păcate, Ucraina nu are „Praştia lui David” din Israel

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat vineri, prin videoconferinţă, liderilor reuniţi la Conferinţa de Securitate de la Munchen, subliniind importanţa accelerării livrărilor de arme occidentale către Ucraina, „pentru a salva vieţi”.

Vorbind în engleză, Zelenski şi-a început pledoaria prin a compara lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti cu cea dintre David şi Goliat. Dar Kievul nu are încă „praştia lui David din Israel”, a spus el, făcând aluzie la întâlnirea sa de ieri cu ministrul israelian de externe, Eli Cohen.

Goliat a început deja să piardă teren şi va cădea cu siguranţă deja în acest an, i-a asigurat Zelenski pe participanţi, îndemnându-i pe aliaţi să se asigure că nu există „nicio alternativă” la victoria ucrainenilor.

Zelenski a subliniat importanţa accelerării livrărilor de arme occidentale către Ucraina, pentru că „de viteză depind vieţile oamenilor”.

„Praştia lui David” este numele colocvial sub care este cunoscut un scut antibalistic cu rază medie de acţiune al Israelului, dezvoltat împreună cu americanii de la Raytheon, iar Ucraina este dornică să aibă orice sistem care să-i asigure apărarea în faţa rachetelor trase de Rusia. 

Israelul însă are o poziţie delicată în ecuaţia războiului din Ucraina, având nevoie să-şi menţină relaţii bune cu Rusia din cauza Iranului. Israelul a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar şi-a limitat asistenţa acordată Kievului la ajutor umanitar şi echipament de protecţie. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit la putere în decembrie, a vorbit despre revizuirea politicii privind conflictul, dar nu a promis totuşi nicio livrare directă de arme către Kiev.

Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit joi la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina, în condiţiile în care Israelul se coordonează cu Rusia în ceea ce priveşte loviturile asupra unor presupuse ţinte iraniene din Siria.

În timpul unei şedinţe comune cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Eli Cohen a declarat că Israelul va sprijini o iniţiativă de pace ucraineană la Naţiunile Unite, săptămâna viitoare, şi va contribui la asigurarea a până la 200 de milioane de dolari pentru proiecte de sănătate şi infrastructură. El a adăugat că Israelul va ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unui sistem inteligent de avertizare timpurie a raidurilor aeriene.

Fără a menţiona Rusia în niciun moment, Cohen a declarat că Israelul rămâne „ferm solidar cu poporul ucrainean” şi susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. „Sunt mândru să fiu alături de Ucraina în faţa acestor vremuri dificile”, a spus Cohen.

Ulterior, ministrul de externe al Israelului a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski. 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI