Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată miercuri la şase ani de închisoare pentru o postare pe Telegram despre care instanţa a spus că a răspândit „informaţii false” şi în care relata despre atacul rusesc asupra teatrului din Mariupol, din martie anul trecut, când sute de persoane au murit, dar pentru care autorităţile ruse îşi neagă responsabilitatea, informează CNN.
Tribunalul din oraşul rus Barnaul, din Siberia de Vest, a condamnat-o pe Ponomarenko la şase ani de închisoare într-o colonie corecţională cu regim general, fără dreptul de a se angaja în activităţi legate de internet şi alte tipuri de comunicare publică timp de cinci ani, potrivit serviciului de presă al instanţei, citat de agenţia TASS.
Procurorii ceruseră nouă ani de închisoare şi interzicerea dreptului de a mai profesa.
Maria Ponomarenko a fost reţinută în aprilie anul trecut şi acuzată că a publicat „informaţii false” pe canalul său de Telegram.
Angajatorul ei, RusNews, spune că jurnalista a stat închisă până acum într-un centru de detenţie preventivă, ceea ce a avut un impact psihologic asupra ei. Ea ar fi avut o tentativă de sinucidere, în septembrie.
Ponomarenko este mamă a doi copii.
Ziarul Kommersant a scris că Ponomarenko a fost diagnosticată cu „tulburare de personalitate isterică” în timp ce se afla în detenţie şi că şi-a tăiat venele. Avocatul ei ar fi spus că aceasta suferea de claustrofobie şi că a spart o fereastră.
La începutul lunii februarie, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a cerut autorităţilor ruse să o „elibereze imediat” pe Ponomarenko, împreună cu editorialistul Iskander Iasaveev, şi să „înceteze să mai urmărească penal membrii presei pentru relatările şi comentariile lor despre războiul din Ucraina”.
„Patriotism înseamnă dragoste pentru patrie, iar dragostea pentru patrie nu ar trebui să fie exprimată prin încurajarea crimei. Să-ţi ataci vecinul este o crimă”, a declarat Ponоmarenko în faţa instanţei înainte de a fi condamnată, potrivit RusNews. „Dacă este un război – atunci numiţi-l război”, a mai spus ea din cuşca în care era închisă în sala de judecată. „Aceasta este o crimă de stat împotriva armatei – este ca şi cum ai scuipa pe mormintele veteranilor”, a continuat Ponomarenko, relatează Reuters.
Teatrul Academiei Dramatice din Mariupol a fost distrus de un atac aerian în dimineaţa zilei de 16 martie 2022. Clădirea era folosită ca adăpost pentru civili în timpul asediului rusesc asupra oraşului. Kievul a acuzat Rusia că a bombardat teatrul, în timp ce Rusia a declarat că acesta a fost aruncat în aer de naţionaliştii ucraineni.
O anchetă a Amnesty International a ajuns la concluzia că forţele ruseşti au comis o crimă de război prin lovirea teatrului. Potrivit Amnesty, cel puţin zece persoane au fost ucise, dar multe alte decese nu au fost raportate. Oficialii ucraineni susţin că cel puţin 300 de persoane au fost ucise în teatru.
Ponоmarenko a fost reţinută în aprilie pentru postările sale online, în conformitate cu legile introduse la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina. Legile impun sancţiuni severe pentru discreditarea forţelor armate.
Conform celui mai recent recensământ al închisorilor realizat de CPJ, cel puţin 19 jurnalişti se aflau în spatele gratiilor în Rusia la 1 decembrie 2022.
Sursa: Adevarul Zilei