Cărbunaru: Cele 118 şcoli în situaţie de risc seismic gradul 1 vor fi o prioritate pentru programele guvernamentale

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat, referitor la cele 118 şcoli încadrate în categoria risc seismic de gradul 1, că vor fi o prioritate pentru programele guvernamentale, iar Executivul va interveni în regim de urgenţă acolo unde este necesară finanţarea.

 „Dar, la acest moment, revenind la chestiunea şcolilor, prioritare sunt lucrările care trebuie începute sau continuate şi, în orice caz, finalizate, la aceste 118 şcoli. Evident că procedurile, dacă vorbim de clădiri care sunt cu risc seismic ridicat, implică şi o relocare a elevilor, dar detalii legate de modul de implementare pentru fiecare şcoală în parte vor fi stabilite de autorităţile în drept. În acest moment, ce pot să vă spun este că toate resursele guvernamentale necesare pentru a completa resursele necesare pentru rezolvarea acestei chestiuni vor fi alocate. (…) Cele 118 şcoli care sunt la acest moment în evidenţele autorităţilor statului român, indiferent de numele acelei autorităţi, ca fiind în situaţie de risc seismic gradul 1, mai ales în contextul recentului cutremur din regiunea Oltenia, ele vor fi o prioritate pentru programele guvernamentale. Acolo unde este nevoie de finanţare suplimentară, Guvernul va interveni în regim de urgenţă şi premierul a cerut ca aceste şcoli să fie tratate cu prioritate”, a explicat Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a adăugat că acele 118 şcoli au fost identificate cu risc sesmic de gradul 1, iar pe lângă accelerarea procesului de consolidare a acesto unităţi de învăţământ a fost luată decizia, la nivelul Executivului de a accelera şi sistemul de evaluare.

„Din datele pe care le am la acest moment, dar, desigur, pentru detalii putem reveni, pentru mai multă siguranţă, dar, din datele pe care le am, cele 118 şcoli despre care vorbim acum ca fiind identificate în risc seismic de gradul 1. Au fost identificate ca urmare a unui program derulat la nivel naţional. Sunt, din ceea ce ştiu, peste 2.500 de şcoli care au fost deja evaluate în acest sens. Iar pe lângă accelerarea procedurilor pentru demararea şi încheierea rapidă a procesului de consolidare la risc seismic pentru aceste 118 şcoli, la nivelul Guvernului s-a luat şi decizia de a accelera sistemul de evaluare pentru a avea o acoperire cât mai rapidă şi a evaluării extinse. Deci, acest proces, care oricum era în derulare, va fi accelerat, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă şi cât mai rapidă în raport cu şcolile”, a completat Cărbunaru.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a afirmat că lista şcolilor expuse riscului seismic este la Ministerul Educaţiei, iar instituţia pe care o conduce este un finanţator pe partea de construcţii. Reacţia vine în contextul unei întrebări despre subiect, după ce Ministerul Educaţiei a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a formulat o adresă către conducerea Ministerului Dezvoltării, prin care este solicitată o situaţie defalcată pe judeţe a clădirilor cu destinaţia unităţi de învăţământ care sunt expuse riscului seismic şi care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că avem 60 de şcoli care sunt reabilitate printr-un program finanţat prin Banca Mondială, însă avem şi 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Prim-ministrul a anunţat că a decis ca aceste unităţi şcolare să intre imediat în reabilitare şi a cerut MDLPA să facă mai facile procedurile de obţinere a avizelor pentru documente.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI