MApN: Sistemul de supraveghere aeriană a detectat o rachetă lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea.

Este cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României, transmite MApN, după ce şeful Forţelor Armare ale Ucrainei Valeri Zalujni a susţinut că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu R. Moldova şi că au survolat şi teritoriul României.

Două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României, însă după clarificarea situaţiei şi-au reluat misiunea iniţială.

”Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă”, precizează MApN.

Comform sursei citate, autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii.

În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.

După aproximativ două minute, situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială.

”Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate”, dă asigurări MApN.

Şeful Forţelor Armate ucrainene Valeri Zalujni susţine că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu R. Moldova şi că au survolat teritoriul României.

Ministerul Apărării de la Chişinău a admis că o rachetă a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosăuţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina. Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI