Avertizare MAE. Sunt anunțate restricţii de circulaţie în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie local, în perioada 4 – 5 februarie 2023, o parte însemnată a teritoriului ţării va fi afectată de precipitaţii abundente sub formă de ninsoare, fiind emis un cod portocaliu de ninsoare şi viscol pentru regiunile Vidin, Vraţa, Montana, Veliko Târnovo, Sofia-regiune, Pazardjik, Blagoevgrad, Plovdiv, Loveci, Gabrovo, Sliven, Târgovişte, Razgrad şi Şumen.

În regiunile Sofia-capitală, Kjustendil, Pernik, Smolian, Kârdjali, Haskovo, Stara Zagora, Varna, Dobrici, Silistra, Ruse şi Pleven, a fost emis şi un cod galben de intensificări ale vântului.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferilor – să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţia pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere şi cursele aeriene să fie perturbate faţă de orarul de zbor.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

– cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: pe site-ul www.sofia-airport.eu;

– cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

– cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenţiei „Infrastructura Rutieră”: www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

– cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia: pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg;

– cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

– cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_enwww.meteoalarm.orgwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI