Ucraina, apel către Vest. Țara are nevoie de livrări mai rapide de arme pentru a face faţă războiului cu Ucraina

Ucraina a insistat ca Vestul să accelereze furnizarea de arme, în contextul în care oraşul Dnipro este afectat de un atac cu rachete ruseşti care a ucis cel puţin 40 de persoane într-un bloc de apartamente, iar trupele ucrainene sunt supuse unei presiuni sporite pe frontul de est, transmite Reuters.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat luni că artileria rusă a bombardat aproximativ 25 de oraşe şi sate din jurul Bakhmut şi Avdiika, cele două puncte focale ale încercărilor ruseşti de a avansa în regiunea industrială strategică din estul Donbasului.

Acesta a declarat că Rusia a continuat, de asemenea, să bombardeze peste 30 de aşezări din nord-estul regiunii Harkov şi Sumy, în apropiere de graniţa cu Rusia.

În sud, tirurile ruseşti de mortier şi artilerie au lovit mai multe oraşe, inclusiv capitala regională, Kherson, pe care forţele ruseşti au abandonat-o în noiembrie. Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă. „Lupte foarte grele continuă în cele două sectoare cheie ale… Bakhmut şi Avdiivka”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov pe YouTube.

„Inamicul atacă în mod constant şi non-stop. Iar noi încercăm să ne menţinem poziţiile. Trupele ruseşti sunt active pe timp de noapte – avem mare nevoie de echipamente de vedere pe timp de noapte”.

Preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat în discursul său video de luni seară că atacul de la Dnipro şi încercările Rusiei de a prelua iniţiativa în război au subliniat necesitatea ca Occidentul „să accelereze procesul decizional” în ceea ce priveşte furnizarea de arme.

Ţările occidentale au produs o livrare constantă de arme către Ucraina de când forţele ruseşti au invadat Ucraina la 24 februarie anul trecut, dar Zelenskiy şi guvernul său insistă că au nevoie de tancuri.

Marea Britanie a confirmat luni că va trimite 14 tancuri Challenger 2 şi alte echipamente, inclusiv alte sute de vehicule blindate şi rachete avansate de apărare aeriană.

Germania se află sub presiune pentru a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei, dar guvernul său spune că astfel de tancuri ar trebui furnizate numai dacă există un acord între principalii aliaţi ai Kievului, în special Statele Unite.

Oleskiy Danylov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a menţionat, de asemenea, luni seară, necesitatea unei accelerări a livrărilor de armament, deoarece guvernul se aşteaptă ca Rusia „să încerce să facă o aşa-numită ofensivă finală” .Danylov a declarat pentru televiziunea ucraineană că acest lucru ar putea avea loc la aniversarea invaziei sau în martie.

„Trebuie să ne pregătim pentru astfel de evenimente în fiecare zi. Şi ne pregătim … Prima şi ultima întrebare este întotdeauna despre arme, ajutor pentru a ne ajuta să învingem acest agresor care ne-a invadat ţara”, a spus Danylov.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, urma să primească vineri aliaţii la o bază aeriană din Germania pentru a discuta despre un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI