Zelenski: Războiul se va termina atunci când soldaţii ruşi fie vor pleca, fie îi vom alunga

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat joi seară, adresându-se cetăţenilor ruşi, că războiul se va termina atunci când soldaţii ruşi fie vor pleca, fie vor fi alungaţi. În ceea ce priveăte propunerea de armistiţiu a Kremlinului pe perioada Crăciunului pe stil vechi, el a acuzat Rusia că vrea să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri măcar pe termen scurt scurt înaintarea militarilor ucraineni în Donbas şi pentru a aduce echipament, muniţie şi oameni mobilizaţi mai aproape de poziţiile ucrainene.

”Şi încă un lucru pe care vreau să le reamintesc cetăţenilor Rusiei astăzi. Pe 15 noiembrie a fost prezentată Formula ucraineană pentru pace. Unul dintre punctele sale prevede retragerea trupelor de ocupaţie ruse de pe teritoriul ţării noastre. Acesta este un mod garantat şi fiabil de a înceta focul, a opri pierderea de vieţi şi războiul în general. În dimineaţa aceleiaşi zile, numărul soldaţilor ruşi ucişi a fost de 82.000. Pe 12 decembrie, Rusia a primit o ofertă de a începe implementarea Formulei de Pace prin retragerea trupelor de ocupaţie chiar în ziua de Crăciun. În acea zi, numărul soldaţilor ruşi ucişi era de aproape 95.000. Se pare că ambele propuneri ale noastre nu au fost auzite de liderii ţării dumneavoastră… Locul unde se află, aparent, este prea adânc pentru a le auzi”, afirmă Zelenski.

El susţine că până în prezent, ruşii au pierdut aproape 110.000 de soldaţi.

”Cei care au continuat teroarea împotriva ţării noastre şi i-au trimis la măcel pe toţi acei oameni ai voştri, respingând ofertele noastre de a opri agresiunea rusă, cu siguranţă nu preţuiesc viaţa şi cu siguranţă nu vor pacea. Acum vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri măcar pentru scurt avansul băieţilor noştri în Donbas şi pentru a aduce echipament, muniţie şi oameni mobilizaţi mai aproape de poziţiile noastre. Ce va aduce asta? Doar încă o creştere a numărului de morţi”, a declarat liderul de la Kiev.

El argumentează că toată lumea ştie cum Kremlinul foloseşte pauzele în război pentru a-l continua cu o vigoare reînnoită.

”Dar nu de asta este nevoie pentru a pune capăt războiului mai repede. Ceea ce este necesar este ca cetăţenii Rusiei să îşi găsească curajul să se elibereze de frica lor ruşinoasă de un bărbat din Kremlin, cel puţin timp de 36 de ore, cel puţin în perioada Crăciunului. Frica voastră de el vă distruge ţara”, a afirmat Volodimir Zelenski.

”A pune capăt războiului înseamnă a pune capăt agresiunii statului vostri. Chiar şi atunci când rachetele şi dronele voastre nu lovesc oraşele noastre, teroarea în teritoriile ocupate continuă. Nu le daţi niciun răgaz ucrainenilor. Oamenii sunt torturaţi, electrocutaţi, violaţi. Acest lucru continuă în fiecare zi, cât timp soldaţii voştri sunt pe pământul nostru. Şi războiul se va termina când soldaţii voştri fie vor pleca, fie îi vom alunga”, le-a mai transmis el ruşilor, spunându-le că soldaîii lor vor trebui să se retragă dincolo de graniţele ucrainene din 1991.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi forţelor ruse să aplice un armistiţiu în Ucraina, la 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, în urma unei cereri în acest sens a Patriarhului rus Chiril, a anunţat Kremlinul.

Rusia trebuie să lase ”teritoriile ocupate” în Ucraina înaintea oricărui ”armistiţiu temporar”, a declarat joi şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, care a denunţat drept o ”ipocrizie” armistiţiul de 36 de ore anunţat de Vladimir Putin

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI