Spitalele chineze erau supuse unei presiuni intense, miercuri, deoarece o creştere a infecţiilor cu Covid-19 a solicitat resursele în ultima mare ţară care încearcă să treacă la tratarea virusului drept endemic, relatează Reuters.
Într-o schimbare bruscă de politică, China a început luna aceasta să demonteze cel mai strict regim Covid din lume, cu blocări şi teste extinse, punând economia sa distrusă pe cale de redeschidere completă anul viitor.
Reducerea restricţiilor, care a venit după proteste ample, înseamnă că virusul se răspândeşte în mare măsură necontrolat şi probabil infectează milioane de oameni pe zi, potrivit unor experţi internaţionali în sănătate.
Viteza cu care regulile Covid-19 au fost abandonate a lăsat fragilul sistem de sănătate al Chinei copleşit şi a determinat ţările din întreaga lume, care „traiesc cu virusul”, să ia în considerare restricţii de călătorie pentru vizitatorii chinezi.
China a raportat marţi trei noi decese legate de Covid-19, în creştere faţă de unul de luni – cifre care sunt în contradicţie cu experienţa ţărilor mult mai puţin populate după redeschidere.
Personalul de la Huaxi, un spital mare din oraşul Chengdu, a spus că este extrem de ocupat cu îngrijirea pacienţilor cu Covid-19, lucru care se întâmplă după relaxarea restricţiilor, începând cu 7 decembrie.
„Fac această meserie de 30 de ani şi este cea mai aglomerată perioadă pe care am cunoscut-o vreodată”, a spus un şofer de ambulanţă în faţa spitalului, care a refuzat să fie identificat.
Au fost cozi lungi în interiorul şi în afara departamentului de urgenţă al spitalului şi la o clinică adiacentă, marţi seara. Majoritatea celor care soseau în ambulanţă au primit oxigen pentru a fi ajutaţi să respire.
„Aproape toţi pacienţii au Covid”, a spus un membru al departamentului de urgenţă.
Spitalul nu are stocuri de medicamente specifice Covid şi poate furniza doar medicamente pentru simptome precum tusea, a spus sursa menţionată.
Zhang Yuhua, un oficial al Spitalului Chaoyang din Beijing, a declarat că cei mai noi pacienţi erau vârstnici şi grav bolnavi. Ea a spus că numărul pacienţilor care primesc îngrijiri de urgenţă a crescut la 450-550 pe zi, de la aproximativ 100 înainte, potrivit presei de stat.
Imaginile publicate de China Daily au arătat cozi de pacienţi, majoritatea în vârstă, unii respirând prin tuburi de oxigen, primind tratament de la personalul medical îmbrăcat în costume albe, în unitatea de terapie intensivă a spitalului.
Într-un pas major către renunţarea la restricţii, China va înceta să mai solicite călătorilor care sosesc să intre în carantină începând cu 8 ianuarie, au declarat autorităţile în această săptămână.
Dar, în timp ce căutările online pentru zboruri au crescut marţi de la niveluri extrem de scăzute, rezidenţii şi agenţiile de turism au sugerat că revenirea la normal ar dura încă câteva luni, având în vedere îngrijorările legate de Covid-19 şi cheltuielile mai atente din cauza impactului pandemiei.
Mai mult, unele guverne au luat în considerare cerinţe suplimentare de călătorie pentru vizitatorii chinezi.
Oficialii americani au citat „lipsa datelor transparente, inclusiv datele secvenţei genomice virale” drept motive pentru a face acest lucru.
India şi Japonia vor solicita un test COVID negativ pentru călătorii din China continentală, cei care au fost testaţi pozitiv în Japonia trebuind să stea o săptămână în carantină. Tokyo intenţionează, de asemenea, să limiteze companiile aeriene care efectuează zboruri către China.
Întrebat despre cerinţele de călătorie impuse de Japonia şi India, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat marţi „măsurile Covid ar trebui să fie ştiinţifice, moderate şi să nu afecteze fluxul normal de persoane”.
Sursa: Adevarul Zilei