Numărul cazurilor de Covid în China a atins un nou record. Un oraș a fost plasat sub carantină

Numărul zilnic de cazuri de Covid a atins un nou record în China, au anunţat joi autorităţile, care încearcă să limiteze răspândirea virusului prin măsuri stricte de izolare, teste în masă şi restricţii deplasare. La Zhengzhou, oraş din centrul Chinei care găzduieşte o cea mai mare fabrică iPhone din lume şi unde zilele trecute au avut loc proteste violente ale muncitorilor, a fost impusă carantina, relatează Reuters şi AFP.

China a înregistrat în 24 de ore 31.454 de cazuri, dintre care 27.517 sunt asimptomatice, a precizat joi Biroul Naţional de Sănătate. Noul bilanţ este mai mare decât cele 29.390 de infecţii înregistrate la mijlocul lunii aprilie, când Shanghai – al treilea cel mai populat oraş din lume – a fost închis, iar locuitorii au rămas fără alimente şi fără acces la asistenţă medicală.

Creşterea bruscă a numărului de infecţii, la un nivel record, diminuează speranţele investitorilor că statul chinez îşi va atenua curând politica rigidă zero-COVID care, împreună cu o scădere a pieţei imobiliare, afectează economia.

China, cu o populaţie de peste 1,2 miliarde de locuitori, este singura mare economie din lume care încă încearcă să limiteze răspândirea virusului în ţară, închizând oraşe întregi şi plasând contactele pacienţilor infectaţi în carantină strictă. Capitala chineză s-a confruntat în ultimele zile cu o răspândire a bolii cum nu a mai fost văzută de la începutul epidemiei de Covid-19. Zeci de clădiri rezidenţiale au fost izolate, iar companiile sunt în telemuncă.

Oraşul Beijing a anunţat miercuri că s-au înregistrat aproape 1.500 de noi cazuri pozitive (marea majoritate asimptomatice) pentru 22 de milioane de locuitori. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat în capitală de la începutul pandemiei, dar este încă foarte scăzut în comparaţie cu ce se întâmpla în alte capitale în timpul pandemiei.

Şcolile, restaurantele şi magazinele sunt din nou închise la Beijing şi există teama că întreg oraşul va fi plasat în carantina. În timp ce China intră în al patrulea an al pandemiei, o mare parte dintre locuitorii Beijingului sunt deja epuizaţi psihic din cauza acestor restricţii, care sunt adesea vagi şi schimbătoare şi a căror durată nu este niciodată anunţată în avans.

Pe de altă parte, la Zhengzhou, unde zilele trecute au avut loc proteste violente la fabrica locală Foxconn, mai multe cartiere au fost închise din cauza unui focar de Covid-19. Locuitorii din centrul oraşului nu mai au voie să părăsească zona fără un test Covid negativ şi fără permisiunea autorităţilor locale şi sunt sfătuiţi să nu-şi părăsească locuinţele „decât dacă este necesar”. Restricţiile, care vor dura cinci zile începând de vineri de la miezul nopţii, afectează peste 6 milioane de persoane, aproximativ jumătate din populaţia oraşului. De asemenea, toţi locuitorii din opt cartiere vor fi supuşi zilnic la teste PCR în perioada celor cinci zile.

Ordinul a fost anunţat de municipalitatea din Zhengzhou după proteste violente care au avut loc la vastul complex iPhone din oraş, la începutul acestei săptămâni. Fabrica, deţinută de gigantul tehnologic taiwanez Foxconn, nu este afectată însă de noul ordin. Dar, de mai bine de o lună de zile, complextul a fost supus unor restricţii anti-Covid din cauza unui val de cazuri în căminele muncitorilor. Luna trecută, au apărut imagini cu muncitori panicaţi care fugeau pe jos de pe şantier, unii dintre ei plângându-se de haosul şi dezorganizarea de la faţa locului. Miercuri, municipalitatea din Zhengzhou a declarat că epidemia din oraş este „încă gravă şi complicată”. Joi, la Zhengzhou au fost anunţate 675 de noi infecţii cu Covid, marea majoritate fiind cazuri asimptomatice.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI