Resetarea Generala- Silfizii contra rotofei. Cum este mai sanatos?

Editorial de Emanuela Gavrilă

In editorialul de astazi as vrea sa dezbatem unul dintre cele mai controversate subiecte, dar voi incalca obiceiul in care dezbat numai contradictia si voi atasa si cateva sfaturi, scurte, despre cum sa ne pazim organismul de greutatile supraponderalului. Sa incepem cu contradictia: silueta este o chestiune de sanatate, sau numai estetica? Am fost uimita sa vad coperta unei teviste de renume mondial, in urma cu cateva saptamani, care promova o doamna supraponderala (la modul serios, nu doar dolofana), alaturi de titlul scris cu mandrie: » Asa este sanatos! » Uimirea mea nu s-a sters odata cu citirea articolului. Din contra. Fiind studenta anul II, la nutriterapie  (nu nutritionist), la o universitate din afara Romaniei, am invatat cam ce face celula si ce inseamna sanatos.

De dragul banilor, corporatiile promoveaza produse tip « junck », netinand cont de consecintele nefaste, pe termen lung, asupra populatiei. Sau poate ca este un plan bine calculat…Din ce am invatat eu, omul sanatos stocheaza foarte putina masa grasa. Cel mai des, transforma in grasime substantele pe care nu le recunoaste nici ca nutrienti si nici ca deseuri, asa ca…transforma in grasime si  pune deoparte, ca nu se stie. Un alt argument impotriva grasimii este ca organele interne sunt « sufocate » si funtioneaza cu efort mai mare. Imaginati-va o inima ce trebuie sa pompeze inghesuita in grasime, o bila ce trebuie sa dizolve cantitati duble-triple de substanta grasa. Kilogramele ce pun presiune pe articulatii, pe genunchi, coloana si gamba, toate acestea NU sunt sanatate curata! 

Pe de alta parte, nici marginalizarea, discriminarea si umilirea persoanelor supraponderale nu este sanatoasa pentru societate. Dependenta de dulce, rezistenta in fata bunatatilor culinare, sunt mai greu de tinut in frau decat dependenta de alcool, spun multe studii. Dar pana acum nu v-am spus nimic nou si, de aceea, as vrea sa vin si cu solutii astazi. Nu imi permite spatiul alocat, sa fiu generoasa cu informatiile, dar voi reveni, daca dvs, cititorii, veti cere.


Desi nu ni se prea spune, urmarirea curbei/salturilor glucozei/insulinei in sange, ar trebui sa ne preocupe pe toti, silfizi sau dolofani, cu sau fara probleme de diabet. Deci, primul sfat pretios: urmatiti-va evolutia glucozei, insulinei in sange!
Pentru asta iata ce aveti de facut, daca nu va puteti abtine de la dulciuri (desi evitarea lor e idealul):

– mancati salata intai, apoi proteinele si carbohidratii, iar la final dulcele. Parca asa faceau si bunicii nostri!

– alegeți un mic dejun sarat, nu unul dulce. Ex. Omleta in loc de croissant.

– consumati fructele integral, nu suc si nici uscate.

 – consumați desert numai la finalul mesei, nu ca snack intre mese.

– faceți o plimbare imediat dupa pranz si cina, nu va asezati in pat si nici nu faceti sport intens.

– inaintea mesei, beți un pahar cu apa in care ati adăugat o lingura de otet de mere.

Va astept cu intrebari și lamuriri pe adresa de email: [email protected]

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI