Oana Nicolescu este medic de familie. Ea a fost numită director executiv la DSP București în luna mai, anul trecut, în plină pandemie. A venit pe funcție în locul Laurei Acatrinei, medic de specialitate, epidemiolog. Numirea, semnată de secretarul de stat de atunci din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a fost una pur politică. Deoarece Oana Nicolau era și este și Președintele Organizației de Femei a PNL sector 2. Dar legea nu permite unui funcționar public să dețină și funcții politice de conducere. “Funcţionarii publici pot fi membri ai partidelor politice legal constituite, însă le este interzis să fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice şi să exprime sau să apere în mod public poziţiile unui partid politic (art. 98 din Legea nr. 161/2003 şi art. 44 din Legea nr. 188/1999).” Acesta este un paragraf din Ghidul de incompatibilități care poate fi consultat de oricine pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, ANI. A trecut mai bine de un an de când Oana Nicolescu ocupă o funcție publică în incompatibilitate cu funcția politică. ANI nu s-a sesizat dar nici nu a fost sesizată. Ministra useristă a sănătății, Ioana Mihăilă, recunoaște că funcția pe care este încadrată Oana Nicolescu este una de funcționar public, dar se abține de la măsuri care ar putea supăra partenerul de guvernare. Așa că nu o demite pe Oana Nicolescu din funcția de director al DSP București, atâta timp cât aceasta are susținerea PNL-ului. Așa că Oana a prins curaj și candidează la funcția de președinte de organizație PNL. Dar Oana a omis să își informeze colegii că în afară de incompatibilitatea în care se află de peste un an, mai are și niște dosare penale deschise de DNA, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Dosarele o vizează personal chiar dacă încă se află în faza de cercetare în rem. Un dosar a fost deschis în urma unui denunț făcut de o fostă colaboratoare a Oanei, consilier juridic la DSP București, care a semnalat numeroasele abuzuri și infracțiuni comise de Oana Nicolescu la numirea acesteia pe funcția de director executiv al instituției.
SursaZilei.net a intrat în posesia denunțului împotriva Oanei Niocolescu, care îi vizează și pe alți colaboratori ai acesteia, inclusiv pe soțul său, Claudiu, cel care ocupă în prezent funcția de consilier local la Primăria sector 2 din partea PNL. Vom reda în continuare câteva dintre acuzațiile aduse de consilierul juridic Luana Stanciu fostei ei șefe de la DSP București, pe care procurorii DNA trebuie să le verifice autenticitatea.
“…in plina pandemie si criza medicala si economica, dna Nicolescu, cu girul acestei doamne (directorul economic Liliana Staicu) si al sefei departamentului administrativ (Stela Popescu – o alta protejata a dnei Nicolescu, se pare chiar ruda cu aceasta), au trecut la achizitia de mobilier directoral. Dna Nicolescu s-a plans din primele zile de dupa numirea in functie ca nu-i place mobilierul din birou. Asa ca, cu sprijinul Dnei Staicu care are in subordine directa compartimentul de achizitii, au decis achizitia directa de mobilier pentru birourile directoriale in valoare de 83.054 lei, din care doar scaunul directoral este in valoare de cca 2000 lei.” După cum se poate observa, Oana Niculescu a fost mai preocupată de confortul personal decât de buna funcționare a instituției pe care o conducea. Însă acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu s-ar fi înconjurat de oameni loiali, din anturajul propriu, aduși în instituție prin forță. Există mărturii despre felul în care Oana Niculescu a impus celor de la resurse umane să găsească soluții pentru angajarea prietenilor ei în DSP București, în caz contrar urmând să-i zboare pe ei din instituție.
De asemenea, Oana Niculescu este acuzată că a încălcat normele de securitate. “Personal am avut controverse de natura juridico-economica cu aceasta doamna, pe care am oprit-o de la mai multe actiuni neconforme juridic pe care le sustinea cu inversunare, ultima eroare profesionala fiind incercarea de a convinge membrii Structurii de Securitate ai institutiei care nu au autorizare de gestionare documente secretizate, sa intre in spatiul destinate acestor documente si sa le arhiveze, aceasta constituind o incalcare grava a protocoalelor de Securitate.”, se mai menționează în plângerea fostului consilier juridic.
Directoarea DSP București mai este acuzată că a transformat activitatea de avizare a agenților economici într-o afacere de familie. În plângere se menționează că “S-a mers chiar mai departe de interventia personala a dnei Nicolescu in rezolvarea dosarelor in care are interes, astfel ca sotul (Claudiu) si fiul cel mare al dnei Nicolescu aduc dosare, iau dosare din sediul DSPMB, direct din Biroul de Autorizari/Avize, si sunt implicati in aceasta activitate ca si cum ar fi angajati in DSPMB, martori fiind atat colegii de birou, cat si eu personal. Desi biroul Avize era supravegheat pe camerele video pana la aparitia intermediarilor Nicolescu in traficul cu avize, acum camera este redirectionata in asa fel incat exact accesul pe usa de la acest birou sa nu poate fi observata.”
La fel de grave sunt și următoarele acuzații, mai ales dacă se vor dovedi reale. “In timp ce avizele/autorizatiile recomandate de dna Nicolescu sunt lucrate in regim de urgenta sub atenta spraveghere a dlui Iordan, dosare de autorizare medicala pentru activitati specifice in pandemie au fost neglijate si ignorate – cazul Colentina, Spitalul Modular Monza, fiind deja celebre, iar mai recent Centrele de recoltare ale Centrului Medical Dr Bogdan Furtuna, care nici in prezent, la cca 3 luni de la avizarea spre autorizare a dosarelor depuse, nu au primit autorizatiile de functionare! Nu in ultimul rand trebuie mentionat Spitalul Coltea, care, in mod miraculos primeste autorizatia de functionare chiar in ziua in care dna Nicolescu se instaleaza director executiv al DSPMB.
Acordarea autorizatiei sub semnatura dnei Nicolescu in prima zi de directorat DSPMB a ajuns in mijlocul unui scandal de coruptie reclamat de medici din cadrul spitalului, care sustin ca autorizatiile girate de dna Nicolescu nu sunt in conformitate cu situatiile efectiva din teren si sunt emise in baza unor documente intocmite in fals.”
Despre implicarea lui Claudiu Nicolescu, soțul Oanei, în prezent consilier local la Primăria sector 2 din partea PNL, în denunț se mai arată că “Notificarile de certificare a conformitatii nu se emit conform procedurii de lucru, in ordinea depunerii, ci rapid pentru agentii economici pentru care dna Nicolescu o cere si peste temenele legale pentru restul.”
Este simplu de verificat ordinea intrarii dosarelor si ordinea eliberarii Notificarilor de certificare de conformitate, angajatii din compartiment cu siguranta fiind in masura sa completeze restul de silogism al acestei proceduri disfuncte.
In DSPMB se discuta ca negocierile pentru eliberarea avizelor/certificatelor /autorizatiilor le face sotul d-nei Nicolescu, intr-un restaurant din Sectorul 4.”
Cum scriam mai sus, printre faptele, posibil penale, aduse la cunoștința procurorilor DNA se numără și cele din zona resurselor umane. Astfel, “Retinerea de dosare de personal, si mai ales a celor de functionari publici, in alta incinta decat cea dedicata din cadrul structurii de resurse umane a institutiei, este in totala contradictie cu dispozitiile legale in materie de dosare de personal, confidentialitate si integritate a acestora, si reprezinta un alt act abuziv al dnei Nicolescu.”
Oana Nicolescu mai este acuzată de colegii săi de serviciu că a lăsat în haos punctul de frontieră din Aeroportul Otopeni prin demiterea doctorului Adrian Călugăru, căruia directoarea DSP i-a interzis să se mai prezinte la locul de muncă, fără a avea un motiv profesional, ci strict personal. Plângerea are 14 pagini și a fost înregistrată la DNA sub numărul 1238/04.02.2021 iar în dosarul penal deschis de unitatea de Parchet încă nu au fost făcute încadrări.
O altă plângere împotriva Oanei Nicolescu la DNA este cea a medicilor de la spitalul Colțea. Și această plângere s-a materializat într-un dosar penal, dar și acesta se află în faza de cercetare în rem. Despre plângerea medicilor de la Spitalul Colțea împotriva șefei de la DSP București, într-un articol viitor. Până atunci, dacă aveți informații cu privire la fapte similare sau despre alte fapte de corupție sau orice ar putea deveni un articol de presă, vă așteptăm să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected]